Pelletboilerverwarming al gauw 50% goedkoper: ISDE subsidie van € 1.250,- maakt investering op boerenbedrijf wel heel aantrekkelijk

 “Deze aanschaf levert een besparing van al gauw 50% of zelfs meer op de verwarmingskosten op” zegt Sander Wijsman van Agrarisch handels- en adviesbureau Wijsman. Verwarmen met houtpellets is nu financieel een heel aantrekkelijk alternatief voor propaangas en diesel. De overheid verschaft bij aanschaf van een gecertificeerde biomassaboiler op pellets minimaal € 1.250,- subsidie. De Laminox Termoboilers produceren warm water voor zowel cv als douche . Op het ingebouwde buffervat kan optioneel zelfs een zonneboiler aangesloten worden.

Van duur naar goedkoop

Propaangas en dieselverwarming zijn vertrouwd maar relatief duur. Echter, doordat het aardgasnet niet overal voor handen is, tot voor kort de enige oplossing. Pellets zijn als brandstof veel goedkoper dan propaangas en diesel, ja zelfs dan aardgas. “Als je slim inkoopt, gaat het om een factor 1,5 (aardgas) of zelfs 2 (propaangas of diesel)” legt Wijsman uit.

Puzzelen

“Het was even puzzelen”, erkent Wijsman “maar met de subsidie van € 1.250,- in ons achterhoofd meenden we een complete boileroplossing te moeten bieden. Niet alleen voor de ruimteverwarming, maar ook voor het tapwater. De gecertificeerde -en gesubsidieerde- Termoboiler-modellen kunnen in beide voorzien. Het is een boiler met ingebouwd buffervat voor cv-water. Er zijn  warmtewisselaars te plaatsen voor tapwater en/of  zonneboiler. Omdat expansievat, circulatiepomp en temperatuurregeling zijn ingebouwd, is het aansluiten op de bestaande cv- en watercircuits eenvoudig en is het installatiewerk snel uit te voeren”.

Terugverdientijd

Agrariërs hebben het over terugverdientijden. Logisch. Een berekening is de oplossing. Hoe verhouden de prijzen van pellets zich tot aardgas, propaangas en diesel. Als je terugrekent naar de eenheidsprijs per kWh dan zijn pellets ongeveer 50% goedkoper dan diesel en propaangas en 30% dan aardgas, waarbij diesel als duurste uit de bus komt. Een voorbeeld: ca. 1,7 kg houtpellets heeft dezelfde energiewaarde als 1 m³ aardgas. De prijs van gas is om en nabij € 0,65 per m³.  De prijs van houtpellets hangt af van de kwaliteit, maar vooral van de afname ineens. Als u bijvoorbeeld 3000 kilo in zakjes van 15 kg afneemt en laat bezorgen kost dat u € 0,27 per kilo. De prijsverhouding met aardgas is dan € 0,65/0,48 : houtpellets zijn dan ca. 30% goedkoper. Neem je ineens zes ton af in bulk dan zijn houtpellets 50% goedkoper. Wijsman: “Zonder de € 1.250,- subsidie lagen de kaarten moeilijk. Dankzij de ISDE-bijdrage wordt globaal genomen 25% van de investering gesubsidieerd. Neem als voorbeeld de Termoboiler 24 kW met tapwater. Deze kost rond € 5000,- excl. btw; de 31 kW versie is € 500,- duurder. De netto investering inclusief BTW (na aftrek van € 1.250,-) is dan globaal € 4.750,- excl. btw inclusief rookkanaal en installatiewerk. De terugverdientijd hangt af van je huidige brandstofprijs, maar bij propaan of diesel toch zeker niet meer dan 5 tot 5,5 jaar. Zeer rendabel dus”.

Hoogrendement

De Termoboiler is er in de uitvoeringen 15, 19, 24 en 31 kW nu en oplopend tot 50 kW in het najaar. Dus voor elk huishouden. De efficiëntie is extreem hoog: rond de 94%. Energieklasse 5. En de uitstoot extreem laag. Dat komt door de doordachte plaatsing van brander ten opzichte van buffervat, waardoor er geen overdrachtsverliezen zijn. Om constant maximaal te kunnen leveren, wordt de warmtewisselaar bovenin automatisch gereinigd. Het extra efficiëntie voordeel is dat de reinigingsspiralen, de lucht laat wervelen, waardoor er een betere warmteoverdracht naar het water is. Er zijn dus geen extra buffer- of hygiënevaten nodig.

Tapwater snel op temperatuur

Bij de uitvoeringen 24 en 31 kW bevindt zich standaard een warmtewisselaar voor tapwater bovenin het buffervat en onderin eventueel een zonne-warmtewisselaar. Vooral zomers de bespaaroplossing. De brander kan warm tapwater produceren in een hoeveelheid van 9-11 liter per minuut / ∆T 30°C. De tijd voor ontsteken is bijzonder kort. De cv-pomp valt- net als bij gewone cv-ketels- stil als u water aftapt voor douche of kraan. Wijsman: “We vroegen ons af of de tapwaterverwarming voldoende zou zijn als we de warme kraan openzetten. Na 20 minuten douchen was de temperatuur van het water in het buffervat met slechts 5°C gedaald. Van 75 naar 70°C. Het bewijs dat dit goed gaat”. Termoboilers worden standaard uitgevoerd met hoogrendement cv-pomp, drukvat en beveiliging. En uiteraard een Nederlandstalige handleiding.

Leverancier

De Termoboilers, maar ook gecertificeerde pelletkachels en cv-pelletkachels, worden gefabriceerd door het Italiaanse familiebedrijf Laminox, dat onlangs zijn 50 jarig bestaan vierde. Een degelijk bedrijf dat groot werd door de fabricage van radiatoren, doch tijdig de switch naar pelletstook maakte. Wijsman: “Door goede afspraken met de importeur weten we ons verzekerd van support en onderdelen”.

Contact

Neem voor meer informatie over zonnepanelen contact met ons op via bovenstaande button!