KTC Proefboerderij Zegveld: zonnepanelen

Afgelopen jaar heeft Agrarisch handels- en adviesbureau Wijsman de opdracht voor het leveren en plaatsen van in totaal 810 zonnepanelen op de gebouwen van KTC Proefboerderij Zegveld ontvangen. In het najaar van 2015 is het eerste deel van de zonnepanelen, bestaande uit 84 stuks, geplaatst op het dak van de ontvangstruimte. Het bijzondere hieraan is dat er voor dit deel 3 types omvormers zijn geplaatst:

– Omvormer 1 (oranje): Enphase omvormers waarbij elk paneel een eigen micro-omvormer heeft.
– Omvormer 2 (rood): Fronius omvormers waarbij een string van 24 panelen 1 omvormer heeft.
– Omvormer 3 (groen): combinatie van Fronius omvormer met Tigo, waarbij Tigo een omvormer is per 2 panelen. Dit is dan een soort by-pass.
Met deze situatie wordt middels monitoring een proef gedaan om te kijken welke omvormer het beste resultaat geeft.

KTCdemobedrijf

Het tweede deel van het project, het leveren en plaatsen van de resterende 726 zonnepanelen, is recent uitgevoerd.  Deze panelen zijn geplaatst op het dak van de stal en de loods. Voor het totale project heeft Wijsman ook diverse subsidies en fiscale regelingen voor KTC aangevraagd zoals ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ en MIA/Vamil. Tevens is er SDE+ aangevraagd.

Totaal is er voor 210.000 Wp aan zonnepanelen geplaatst met een gemiddelde opbrengst van 192.000 Wp. Het verbruik van KTC Proefboerderij is zo’n 80.000 Wp. De zonnepanelen leveren dus ruim voldoende op om het totale bedrijf van energie te voorzien.